wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal Bof meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu Bof?

Onderstaande tabel geeft het aantal Bof meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
5 3 2 0
30-mei-2024

Heerst er nu Bof?

Onderstaande tabel geeft het aantal Bof meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 5
Twee weken geleden 3
Drie weken geleden 2
Vier weken geleden 0
30-mei-2024
Betreft het aantal Bof meldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel Bof meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Bof meldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Bof meldingen stijgt of daalt.

Wat is de Bof?

De bof (parotitis epidemica) is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het bofvirus. Typisch voor de bof is een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Je kan daardoor een dikke wang krijgen. Het virus verspreidt zich via de lucht. Kinderen in Nederland kunnen een vaccinatie krijgen tegen de bof om te voorkomen dat zij ernstig ziek worden.

Oorzaak Bof

Het bofvirus verspreidt zich gemakkelijk van mens tot mens. Als je de bof hebt kan je door niezen en hoesten iemand anders besmetten. Ook via handen of bijvoorbeeld speelgoed kan het virus zich verspreiden. Ben je besmet? Dan kan het 2 tot 3 weken duren voordat je ziek wordt. Enkele dagen voordat de klachten beginnen, kan je al anderen besmetten.

Wat zijn symptomen van de bof?

Meestal verloopt de bof mild. Meer dan de helft van de kinderen onder de 2 jaar krijgt zelfs geen klachten. Als je wel ziek wordt, begint dat meestal met koorts. Daarna kan je spierpijn, hoofdpijn en verkoudheidsklachten krijgen. Typisch voor bof zijn 1 of 2 dikke wangen, doordat de speekselklieren ontsteken en dik worden. Die vergrote speekselklieren doen pijn, vooral bij het openen van de mond. Veel mensen krijgen ook oorpijn. De dikke wang verdwijnt na ongeveer een week, net als de andere klachten.

Sommige mensen krijgen erge klachten. Dan veroorzaakt de bof blijvende doofheid. Of een ontsteking van de zaadballen of eierstokken. Dit leidt heel soms tot onvruchtbaarheid. Bij ongeveer 4 tot 10 van de 1000 patiënten zorgt de bof voor hersenontsteking. Dat gebeurt vooral bij jonge kinderen en loopt meestal goed af.

De bof voorkomen

Met een vaccinatie kan je voorkomen dat je de bof krijgt. In Nederland kunnen kinderen van 14 maanden en 9 jaar een vaccinatie tegen de bof krijgen. Dat gaat via het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccinatie kan niet helemaal voorkomen dat je de bof krijgt. Wel verkleint het de kans dat je erg ziek wordt. Heb je al eens de bof gehad? Dan is de kans klein dat je het nog een keer krijgt. Sowieso verloopt het dan mild.

Behandeling de bof

Er is geen behandeling tegen de bof. Als je het bofvirus hebt, moet het lichaam het virus zelf opruimen. Zo nodig kan je pijnstillers, bijvoorbeeld paracetamol, nemen tegen de pijn.

Bof
Ik heb bof

Mei 2024