wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal chlamydia meldingen en andere virus- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu chlamydia?

Onderstaande tabel geeft het aantal chlamydia meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
303 406 423 485
30-mei-2024

Heerst er nu chlamydia?

Onderstaande tabel geeft het aantal chlamydia meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 303
Twee weken geleden 406
Drie weken geleden 423
Vier weken geleden 485
30-mei-2024

Betreft het aantal chlamydia meldingen (Chlamydia Pneumoniae, Chlamydia Psittaci, Chlamydia Trachomatis en Chlamydia niet getypeerd) van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel chlamydia meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal chlamydia meldingen (Chlamydia Pneumoniae, Chlamydia Psittaci, Chlamydia Trachomatis en Chlamydia niet getypeerd) per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal chlamydia meldingen stijgt of daalt.

Besmetting chlamydia

De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein.

Chlamydia voorkomen

Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als je chlamydia hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.

Chlamydia en zwangerschap

Als een vrouw chlamydia heeft tijdens de zwangerschap kan zij haar baby besmetten tijdens de bevalling. Dit kan leiden tot oogontsteking en luchtweginfecties bij de baby.

Hoeveel chlamydia meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Chlamydia meldingen per week per type weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Chlamydia Pneumoniae, Chlamydia Psittaci, Chlamydia Trachomatis en Chlamydia niet getypeerd meldingen stijgt of daalt.

Wat zijn de klachten bij chlamydia?

Meestal merk je het niet als je chlamydia hebt. Bij de helft van de mannen en tot 90% van de vrouwen geeft chlamydia geen klachten. Wanneer chlamydia in de keel of endeldarm zit zijn er zelfs bijna nooit klachten. Klachten die mannen en vrouwen kunnen krijgen van chlamydia zijn:

Mannen

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Afscheiding uit de plasbuis
  • Pijn in de balzak

Vrouwen

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Meer of abnormale afscheiding
  • Pijn of bloedverlies bij seksueel contact
  • Pijn in de onderbuik

Als vrouwen niet op tijd behandeld worden voor chlamydia kunnen soms ernstigere klachten ontstaan, zoals:

  • Bekkenontstekingen
  • Onvruchtbaarheid
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Hoe vaak komt chlamydia voor?

Chlamydia is een van de meest voorkomende soa(seksueel overdraagbare aandoening )’s in Nederland. Chlamydia komt in verhouding vaker voor bij jongeren onder de 25 jaar. In 2022 werd 69% van de chlamydia-infecties bij het Centrum Seksuele Gezondheid gevonden bij vrouwen of heteroseksuele mannen jonger dan 25.

Chlamydia komt vaker voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen dan bij mannen die seks hebben met mannen. In 2022 hadden 24.684 mensen die zich lieten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid. Cijfers van de huisarts lopen een jaar achter. In 2021 werden door huisartsen ongeveer 39.600 keer chlamydia diagnoses gesteld.

Meer informatie over chlamydia vind je hier.

Aantal mensen met een SOA neemt toe

Aantal mensen met een SOA neemt toe

Het aantal mensen met een soa in Europa neemt toe volgens recente rapporten van het Europees...
Ik heb chlamydia

Mei 2024

Chlamydia