wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal Dengue virusmeldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu Dengue virus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Dengue virusmeldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
4 20 7 16
30-mei-2024

Heerst er nu Dengue virus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Dengue virusmeldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 4
Twee weken geleden 20
Drie weken geleden 7
Vier weken geleden 16
30-mei-2024
Betreft het aantal Dengue virusmeldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel Dengue virusmeldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Dengue virusmeldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Dengue virusmeldingen stijgt of daalt.

Wat is het Dengue-virus?

Het denguevirus is de veroorzaker van dengue fever (DF (dengue fever)), ook wel knokkelkoorts genoemd, hemorrhagische koorts (DHF (dengue hemorrhagic fever)) en dengue shock syndroom (DSS (Dengue shock syndrome)). DHF en DSS zijn 2 vormen van ernstige dengue. Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

Symptomen van het Dengue-virus

De incubatieperiode voor het dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirus infecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. Niet-ernstige denguevirusinfecties worden gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;
  • Hoofdpijn, met name achter de ogen;
  • Spier- en gewrichtspijn;
  • Algehele malaise;
  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Hoesten;
  • Keelpijn.

Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen. Een klein deel van de infecties ontwikkelt tot ernstige dengue met complicaties zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). Zonder behandeling zijn dergelijke complicaties levensbedreigend.

Besmetting Dengue virus

Besmetting met denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Deze muggen kunnen onder andere ook het chikungunyavirus en zikavirus overdragen.

Preventie Dengue virus

Preventie van dengue is vooral gericht op het voorkomen van muggenbeten, met name in de vroege ochtend en namiddag wanneer Aedes-muggen actief zijn. Het dragen van bedekkende kleding en het insmeren van de huid met een muggenwerend middel op basis van DEET(diethyltoluamide), verkleint de kans op besmetting. Slapen onder een met muggenwerende vloeistof geïmpregneerd muskietennet wordt ook aangeraden. Ook is sinds het voorjaar van 2023 een vaccin beschikbaar. 

Hoe vaak komt Dengue voor?

Dengue komt met name voor in (sub)tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Het aantal denguevirusinfecties is de afgelopen decennia zeer snel toegenomen. Jaarlijks treden wereldwijd naar schatting 90 miljoen denguevirusinfecties met ziekteverschijnselen op, waarvan 500.000 gevallen van ernstige dengue, vooral kinderen. Vanuit Caribisch Nederland worden jaarlijks enkele tientallen gevallen van dengue gemeld. In Europees (of continentaal) Nederland komt dengue alleen voor als importziekte. Door de wereldwijde toename in dengue neemt de kans toe dat reizigers terugkomen met een denguevirusinfectie.

Dengue virus
Ik heb dengue

Mei 2024