wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal Enterovirus meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu Enterovirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Enterovirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
17 21 34 34
30-mei-2024

Heerst er nu Enterovirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Enterovirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 17
Twee weken geleden 21
Drie weken geleden 34
Vier weken geleden 34
30-mei-2024
Betreft het aantal Enterovirus meldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel Enterovirus meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Enterovirus meldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Enterovirus meldingen stijgt of daalt.

Wat is het Enterovirus?

Enterovirussen zijn een groep ssRNA-virussen die bekendstaan als veroorzaker van diverse ziekten bij zoogdieren, waaronder de mens. Een van de bekendste enterovirussen is het poliovirus, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroeid in Europa sinds 2002. Enterovirussen worden vooral aangetroffen in de ingewanden.

Besmetting Enterovirus

Het enterovirus is het hele jaar actief, vooral in de nazomer, herfst en winterperiode. Het enterovirus wordt overgedragen door direct contact met je kind, zoals bij luiers verschonen en knuffelen. Buiten het lichaam, op handen en voorwerpen, kan het virus nog een tijdje blijven leven. Als je het virus bij je draagt, kan je het doorgeven aan anderen. Bijvoorbeeld door de handen te schudden of de telefoon na gebruik niet te ontsmetten. Daarom is het erg belangrijk om de handen regelmatig goed te wassen en te desinfecteren.

Wat zijn symptomen van een adenovirusinfectie?

Behalve volwassenen kunnen ook kinderen besmet raken met het enterovirus. Kinderen kunnen bij besmetting de volgende klachten krijgen:

• Koorts
• Rode vlekjes
• Slecht drinken
• Diarree of braken
• Ontstoken ogen
• Algeheel ziek zijn.

Meestal zijn het milde symptomen die na 3 – 4 dagen verdwijnen. Maar de klachten kunnen ook ernstige vormen aannemen.

Behandeling enterovirusinfectie

In het laboratorium wordt de ontlasting, materiaal uit de keel, bloed, urine en/of soms liquor (hersenvocht) van je kind onderzocht om na te gaan of het enterovirus aanwezig is. Zo kan er vastgesteld worden of de klachten van je kind door een besmetting met dit virus zijn ontstaan.

De behandeling van het enterovirus is bedoeld om de klachten tegen te gaan. De behandeling kan bestaan uit paracetamol, sondevoeding, een tijdelijk infuus als dat nodig is en/of extra zuurstof als dat nodig is. Bij ernstige klachten kan speciale medicatie noodzakelijk zijn.

Enterovirus
Ik heb enterovirus

Mei 2024