wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal griep-virusmeldingen (Influenza) en andere virus- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld chlamydia of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu griep?

Onderstaande tabel geeft het aantal griep-virusmeldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
5 21 8 14
22-jun-2024

Heerst er nu griep?

Onderstaande tabel geeft het aantal griep-virusmeldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 5
Twee weken geleden 21
Drie weken geleden 8
Vier weken geleden 14
22-jun-2024
Betreft het aantal griepmeldingen (Influenza A, B, C) van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel griepmeldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal griepmeldingen (Influenza A, B, C) per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal griep meldingen stijgt of daalt.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus), een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten. Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden. Je kunt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen krijgen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden: de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan je vaker griep krijgen.

Soorten griep

Er zijn drie soorten griep: Influenza type A, Influenza type B en Influenza type C.

Welk type Influenza heerst er nu?

Onderstaande tabel geeft het aantal Influenza meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor voor Influenza type A, B, C.

Griep-virus Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
Influenza A 5 19 7 12
Influenza B 0 2 1 2
Influenza C 0 0 0 0
5 21 8 14
22-jun-2024
Betreft het aantal Influenza-virusmeldingen (Influenza A, B, C) van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel Infuenza-virus meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Influenza-virusmeldingen per week per type weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Influenza A, B, en C meldingen stijgt of daalt.

Wat zijn de symptomen van griep?

Bij griep is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Het begint vaak plotseling met:

  • snotteren
  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan snel oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus. Ze kunnen erg benauwd worden of een longontsteking krijgen. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen met hart- en longklachten kunnen door griep meer last van hun klachten krijgen.

Hoe krijg je griep?

Griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten en niezen verspreiden de virussen zich.   

De tijd tussen het moment dat je besmet raakt met het virus en het moment dat je ziek wordt is meestal 5 dagen, maar ligt doorgaans tussen de 3 en 8 dagen.

Hoe vaak komt griep voor?

Hoe vaak griep voorkomt, is ieder jaar anders. De huidige stand van zaken over de verspreiding van griep in Nederland vind je hierboven.

Complicaties griep

Sommige mensen met griep hebben een grotere kans op een ernstig beloop of zelfs overlijden. Risicogroepen zijn in het bijzonder ouderen (circa 90% van de sterfgevallen is 65 jaar of ouder), mensen met chronische ziekten, zoals diabetes mellitus en cardiaal of pulmonaal lijden, en mensen met een verminderde afweer.

griep verschijnselen

Griepverschijnselen

Griep is een veelvoorkomende aandoening die seizoensgebonden is en meestal in de herfst en winter...
Welke griep heerst er nu

Welke griep heerst er nu?

Griep is een veelvoorkomende ziekte. Iedereen kent het en heeft er wel eens last van gehad. Heb...
Ik heb griep

Juni 2024

Griep-virus