wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal kinkhoest meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of chlamydia? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu kinkhoest?

Onderstaande tabel geeft het aantal kinkhoest meldingen weer van de afgelopen maand en de drie maanden daarvoor.

April 2024 Maart 2024 Februari 2024 Januari 2024
969 3.048 2.682 1.931
30-mei-2024

Heerst er nu kinkhoest?

Onderstaande tabel geeft het aantal kinkhoest meldingen weer van de afgelopen maand en de drie maanden daarvoor.

Maand Meldingen
April 2024 969
Maart 2024 3.048
Februari 2024 2.682
Januari 2024 1.931
30-mei-2024

Betreft het aantal kinkhoest meldingen met een positieve 1-puntserologie gebaseerd op de eerste ziektedag. De meldingen van de laatste 3 maanden zijn voorlopig omdat nog niet alle meldingen verwerkt zijn. Bron: RIVM

Hoeveel kinkhoest meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal kinkhoest meldingen per jaar weer van 1976 tot en met nu. Uit de grafiek blijkt of het aantal kinkhoest meldingen stijgt of daalt.

Het aantal kinkhoest meldingen tot en met 1988 is gebaseerd op de meldingsdatum. Het aantal kinkhoest meldingen vanaf 1989 is gebaseerd op de eerste ziektedag. Vanaf 1988 mochten alleen kinkhoest meldingen waarbij de bacterie was aangetoond of waarbij een positieve 2-puntserologie was vastgesteld gemeld worden. Vanaf 1997 mochten ook kinkhoest meldingen met een positieve 1-puntserologie weer worden gemeld. Bron: RIVM
*Voorlopige aantallen 2023
**Meldingen van 1 januari t/m 10 maart 2024

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest, ook bekend als pertussis, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen elkaar besmetten door hoesten. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s, die heel benauwd kunnen worden en uitgeput kunnen raken. In Nederland overlijden bijna elk jaar één of twee baby’s aan kinkhoest.

Is kinkhoest besmettelijk?

Kinkhoest wordt overgedragen door hoesten en niezen. Het duurt meestal 7 tot 10 dagen voordat je ziek wordt. Je krijgt eerst een soort verkoudheid. Daarna begint het hoesten. Je kunt flinke hoestbuien krijgen waarbij dik slijm wordt opgehoest. Je kunt dan zo benauwd worden dat je er van moet overgeven. Na enkele weken ben je niet meer besmettelijk, maar het hoesten kan nog lang (maanden) aanhouden.

Kinkhoest symptomen

Kinkhoest staat ook wel bekend als honderd-dagen hoest, omdat de voor kinkhoest kenmerkende hoest maandenlang kan aanhouden. De hoest put vooral zuigelingen uit. Ze kunnen zó moe en benauwd worden dat ze stoppen met ademen. Ze kunnen dan hersenschade oplopen. Patiënten met kinkhoest hebben over het algemeen lichte koorts.

Wie krijgt kinkhoest?

Sinds 1996 komt kinkhoest weer meer voor, ook bij volwassenen. Dit kan komen omdat de bacterie van structuur is veranderd.  Daardoor kun je ook ziek worden als je gevaccineerd bent. Per jaar worden tussen de 4.000 en 10.000 gevallen gemeld bij de GGD. Het werkelijke aantal kinkhoestgevallen is waarschijnlijk veel groter.

Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat een moeder, vader of broer of zus kinkhoest oploopt en een jonge baby besmet die nog niet (voldoende) gevaccineerd is. Zwangere vrouwen met kinkhoest kunnen bij de geboorte van hun kind de ziekte direct overdragen.

Overlijden door kinkhoest

Vóór de invoering van een vaccinatie tegen kinkhoest in 1957 stierven jaarlijks ongeveer 200 kinderen aan de ziekte. Tegenwoordig sterft nog gemiddeld 1 kind per jaar aan kinkhoest. Dat zijn vrijwel uitsluitend ongevaccineerde jonge zuigelingen.

Behandeling van kinkhoest

Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is de bacterie al niet meer aanwezig als duidelijk is dat je kinkhoest hebt. Behandeling met antibiotica heeft dan geen zin meer. Daarom is bescherming door vaccinatie belangrijk.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen zuigelingen 3 keer een vaccinatie. Op 4-jarige leeftijd is er nogmaals een inenting. De inenting tegen kinkhoest wordt samen gegeven met een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin. De kinkhoestvaccinatie beschermt goed, maar relatief kort, namelijk maar een paar jaar. De vaccinaties voor kinderen wordt gegeven op het consultatiebureau.

Het kinkhoestvaccin

Het kinkhoestvaccin bestaat uit stukjes van de kinkhoestbacterie. Je krijgt er geen kinkhoest van, maar je lichaam maakt afweerstoffen tegen deze stukjes. Je kunt dan minder snel kinkhoest krijgen en als je het krijgt is het niet zo ernstig. 

Kinkhoest meldingen

Kinkhoest meldingen piek

Sinds 1996 is kinkhoest vaker voorgekomen in Nederland, ook onder volwassenen. Elke 2 tot 4 jaar...

Vier baby’s overleden aan kinkhoest

Bij het RIVM zijn de afgelopen 6 weken 4 meldingen binnengekomen van baby's die zijn overleden aan...
Ik heb kinkhoest

Mei 2024

kinkhoest