wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal mazelen meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu mazelen?

Onderstaande tabel geeft het aantal mazelen meldingen weer van deze maand en de drie maanden daarvoor.

April 2024 Maart 2024 Februari 2024 Januari 2024
18 44 12 1
30-mei-2024

Heerst er nu mazelen?

Onderstaande tabel geeft het aantal mazelen meldingen weer van deze maand en de drie maanden daarvoor.

Week Meldingen
April 2024 18
Maart 2024 44
Februari 2024 12
Januari 2024 1
30-mei-2024
Betreft het aantal mazelen meldingen in de maand. De meldingen van de laatste 3 maanden zijn voorlopig omdat nog niet alle meldingen verwerkt zijn. Bron: RIVM

Hoeveel mazelen meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal mazelen meldingen per jaar weer van 1976 tot nu. De meldingen van de laatste 3 maanden zijn voorlopig omdat nog niet alle meldingen verwerkt zijn. Uit de grafiek blijkt of het aantal mazelen meldingen stijgt of daalt.

Wat is mazelen?

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof.

Wat zijn symptomen van een mazeleninfectie?

Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n 2 tot 4 dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd.

Overlijdenskans mazeleninfectie

De kans om te overlijden bij patiënten met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10000 gevallen. In ontwikkelingslanden sterven naar schatting zo’n 250 kinderen per dag aan mazelen.

Besmetting Mazelen

Een patiënt met mazelen is besmettelijk zodra de eerste symptomen beginnen.

Preventie Mazelen

Mazelen kan voorkómen worden door vaccinatie. In Nederland wordt sinds 1976 gevaccineerd tegen mazelen binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Het mazelenvaccin zit in een combinatievaccin (de BMR-vaccinatie) en wordt aangeboden aan kinderen van 14 maanden en van 9 jaar. Dit vaccin beschermt ook tegen bof en rodehond. Als je bent blootgesteld aan het mazelenvirus kan de ziekte in sommige gevallen voorkómen worden door het toedienen van antistoffen.

Risico’s mazelen tijdens zwangerschap

Er zijn aanwijzingen dat zwangeren een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van mazelen. Mazelen veroorzaakt geen aangeboren afwijkingen. Wel kan het doormaken van mazelen tijdens de zwangerschap in zeldzame gevallen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Advies mazelen zwangerschap

De meeste baby’s zijn beschermd omdat de moeder is gevaccineerd of mazelen heeft doorgemaakt. Indien de moeder nooit is gevaccineerd of nooit mazelen heeft gehad, dan moet zij contact vermijden met patiënten die mogelijk mazelen hebben. Zwangeren worden geadviseerd de huisarts te raadplegen bij mogelijk contact met een mazelenpatiënt. Vooral pasgeborenen van niet-immune moeders hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte. Baby’s van ongevaccineerde moeders zijn onbeschermd, baby’s van gevaccineerde moeders hebben tot 3-4 maanden beschermende antistoffen en baby’s van moeders die mazelen hebben doorgemaakt tot circa 6 maanden.

Aantal mazelengevallen wereldwijd verdubbeld

Aantal mazelengevallen wereldwijd verdubbeld

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is aantal mazelengevallen wereldwijd in 2023 bijna...
mazelen kinderdagverblijf

Mazelen en kinderdagverblijf

Het Outbreak Management Team adviseert kinderdagverblijven om broertjes en zusjes van...
mazelen eindhoven

Uitbraak mazelen in Eindhoven

In Eindhoven en omgeving is een mazelenuitbraak gaande, aldus de GGD. Veertien kinderen en één...
Ik heb mazelen

Mei 2024

Mazelen