wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal mycoplasma pneumoniae meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu mycoplasma pneumoniae?

Onderstaande tabel geeft het aantal mycoplasma pneumoniae meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
24 44 37 47
30-mei-2024

 

Heerst er nu mycoplasma pneumoniae?

Onderstaande tabel geeft het aantal mycoplasma pneumoniae meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 24
Twee weken geleden 44
Drie weken geleden 37
Vier weken geleden 47
30-mei-2024

Betreft het aantal mycoplasma pneumoniae meldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel mycoplasma pneumoniae meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal mycoplasma pneumoniae meldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal mycoplasma pneumoniae meldingen stijgt of daalt.

Wat is mycoplasma pneumoniae?

Mycoplasma pneumoniae is een bacterie en een variant (type) van de pneumokok; de streptococcus pneumoniae. Deze pneumokok wordt in de volksmond tegenwoordig ook wel superbacterie oftewel superbug genoemd. De mycoplasma pneumoniae komt in Nederland gemiddeld om de zes à zeven jaar terug en is zeer hardnekkig. Hij veroorzaakt een wekenlange niet productieve (zonder slijm) pijnlijke hoest. Opvallend is dat het vooral kinderen en jong volwassenen zijn die er het meeste last van hebben.

Symptomen mycoplasma pneumoniae

Over het algemeen veroorzaakt de mycoplasma pneumoniae een mild verlopend griepachtig beeld, met veel hoesten en een lichte malaise. Meestal heeft iemand geen koorts, maar soms treden er wel spier- en hoofdpijn op. De verschijnselen ontstaan in de meeste gevallen geleidelijk in meerdere dagen tot een week. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld influenza (griep) waarvan de verschijnselen vaak heel acuut optreden. De incubatietijd kan variëren van één tot drie weken.

Soms verloopt de infectie echter ernstig en ontwikkelt deze zich tot een longontsteking met langdurige hoest. Deze longontsteking wordt ook wel een atypische longontsteking genoemd, wat zoveel wil zeggen als dat de uitingsvorm ervan afwijkt van een ‘normale’ longontsteking. Daarnaast kun je, als je besmet bent geweest met deze bacterie, op een later tijdstip opnieuw een infectie ermee doormaken.

Wat bijzonder is, is dat de bacterie een soort gifstof produceert. Hij lijkt hiermee wel wat op de kinkhoestbacterie die dit ook doet. Deze gifstof veroorzaakt flinke schade, die gelukkig tijdelijk van aard is, aan de binnenbekleding van de luchtpijp en dit veroorzaakt dan weer het langdurige pijnlijke hoesten.

Besmettelijkheid mycoplasma pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae is erg besmettelijk en een besmetting vindt, net als bij virussen als het coronavirus, voornamelijk plaats via druppeloverdracht. Dit kan door druppeltjes in de lucht, maar ook via voorwerpen, als deurklinken, trapleuningen, winkelwagentjes en toetsenborden. De druppeltjes komen op deze manier op handen terecht en worden vervolgens ingeademd. Net als bij corona kunnen veelvuldig handen wassen en desinfecteren helpen om een besmetting te proberen te voorkomen.

Behandeling mycoplasma pneumoniae

In de meeste gevallen geneest een luchtweginfectie, veroorzaakt door de mycoplasma pneumoniae bacterie, vanzelf, alhoewel dit wel enige tijd kan duren, soms zelfs wel een aantal weken. Is het hoesten langdurig heel hevig en/of treedt er kortademigheid op dan kan, naast een puffer, een antibioticum door de huisarts worden voorgeschreven. Meestal is dit amoxicilline. Amoxicilline is een antibioticum dat behoort tot de penicillines en het is een van de oudste antibiotica die wordt gebruikt. Het doodt bacteriën door de celwand van een bacterie af te breken. Die gaat hierdoor kapot en zo kan een bacterie zich vervolgens niet meer delen. Amoxicilline wordt ook wel een breedspectrum-antibioticum genoemd omdat het inzetbaar is tegen veel verschillende soorten bacteriën. Het is alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Mycoplasma pneumoniae virus
Ik heb mycoplasma pneumoniae

Mei 2024