Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is aantal mazelengevallen wereldwijd in 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van 2022. Voorlopige gegevens tonen 321.582 gevallen voor 2023 en al meer dan 94.000 tot nu toe in 2024. Behoor jij tot de risicogroep? Wil jij weten wat te doen tegen deze zeer besmettelijke ziekte? Lees dan snel door.

Op deze pagina lees je meer over de mazelen, hoe je het oploopt en wat je ertegen kan doen.

Hieronder bespreken we de recente stijging van het aantal mazelengevallen en het WHO advies hieromtrent.

Aantal mazelengevallen wereldwijd verdubbeld

Het aantal mazelengevallen wereldwijd is bijna verdubbeld van 2022 tot 2023, aldus onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) . Door de recente stijging is het voor veel landen een uitdaging om de mazelen te elimineren.

In 2022 waren er wereldwijd 171.153 gevallen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie, die het onderzoek zaterdag presenteerde op het ESCMID Global Congress in Barcelona. Voorlopige gegevens tonen 321.582 gevallen voor 2023 en meer dan 94.000 tot nu toe in 2024, hoewel het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger is.

Bijna de helft van de gevallen van dit jaar vond plaats in Europa en landen als Azerbeidzjan, Kirgizië en Jemen.

Mazelen in de VS

In de VS zijn dit jaar 128 mazelengevallen gemeld in 20 jurisdicties. Dit is het hoogste aantal sinds 2019.

Mazelen werd in de VS in 2000 geëlimineerd verklaard, wat betekent dat er geen mazelen binnen het land worden verspreid en nieuwe gevallen alleen worden gevonden als iemand in het buitenland mazelen oploopt en terugkeert. Echter, de snelle toename van het aantal mazelengevallen dit jaar vormt een bedreiging voor die status.

Is mazelen besmettelijk?

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die zich via de lucht verspreidt. Het kan ernstige gezondheidsproblemen of de dood veroorzaken, vooral bij jonge en ongevaccineerde kinderen.

Wat zijn de symptomen van mazelen?

Algemene symptomen kunnen koorts, hoest, een loopneus, tranende ogen en een uitslag van rode vlekken zijn. Ongeveer 1 op de 5 ongevaccineerde mensen die in de VS mazelen krijgen, belandt in het ziekenhuis.

Encefalitis en mazelen

Ongeveer 1 op de 20 kinderen met mazelen zal longontsteking krijgen, en anderen kunnen een gevaarlijke zwelling in de hersenen ontwikkelen die encefalitis wordt genoemd. Tot 3 van de 1.000 kinderen die met mazelen besmet raken, kunnen overlijden aan ademhalings- en neurologische complicaties.

Het kan ook leiden tot “immuunamnesie”, een aandoening die het risico op andere infecties voor weken tot jaren verhoogt.

Is het mazelenvaccin effectief?

Er wordt geschat dat mazelenvaccinatie tussen 2000 en 2022 ongeveer 57 miljoen doden heeft voorkomen.

Het mazelenvaccin wordt als zeer effectief beschouwd. Eén dosis is 93% effectief tegen mazelen, en twee doses zijn 97% effectief. Gevaccineerde mensen kunnen nog steeds ziek worden, maar dat komt niet vaak voor, en meestal is het een mildere infectie.

Evenals in Nederland en veel andere Westerse landen heeft de VS een doel gesteld van een vaccinatiegraad van 95%, maar de dekking onder kleuters is in de afgelopen jaren onder dat niveau gedaald. In het schooljaar 2022-23 had slechts 93,1% van de kleuters in de VS hun BMR-vaccinatieserie voltooid, waardoor ongeveer 250.000(!) kinderen in de VS risico lopen.

Op RIVM lees je meer over feiten en cijfers van mazelen.

— Aantal mazelengevallen wereldwijd verdubbeld — Mazelen — Mazelenvaccin —

Bron: CNN

Aantal mazelengevallen wereldwijd verdubbeld