Alles wat je moet weten over het Rhinovirus; hoewel het zomer is lijken veel mensen ‘een griepje’ te hebben. Snotteren, keelpijn en ‘gewoon niet zo lekker’ zijn veel gehoorde klachten. Wat heb je, en wat kun je er tegen doen? Lees hier alles wat je moet weten over het rhinovirus.

Alles wat je moet weten over het Rhinovirus

Het rhinovirus is een van de meest voorkomende virussen ter wereld en de belangrijkste veroorzaker van de gewone verkoudheid. In deze uitgebreide blog duiken we dieper in op dit alomtegenwoordige virus, zijn kenmerken, symptomen, behandeling en preventie.

Wat is het Rhinovirus?

Het rhinovirus behoort tot de familie van picornavirussen en is verantwoordelijk voor ongeveer 30-50% van alle verkoudheden. Er zijn meer dan 160 verschillende serotypes van het rhinovirus geïdentificeerd, wat verklaart waarom mensen meerdere keren per jaar verkouden kunnen worden.

Enkele belangrijke feiten over het rhinovirus:

 • Het is een klein, enkelstrengs RNA-virus
 • Het vermenigvuldigt zich in de bovenste luchtwegen
 • Het gedijt het beste bij een temperatuur van 33-35°C, de temperatuur in de neus
 • Het is zeer besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon

Hoe verspreidt het Rhinovirus zich?

Het rhinovirus verspreidt zich voornamelijk op twee manieren:

 • Via de lucht: Als een geïnfecteerde persoon hoest of niest, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht terecht.
 • Via direct contact: Het aanraken van besmette oppervlakken en vervolgens de neus, mond of ogen aanraken.

Het virus kan tot 3 uur overleven op de huid en tot 24 uur op harde oppervlakken, wat de snelle verspreiding verklaart.

Symptomen van een Rhinovirus-infectie

De symptomen van een rhinovirus-infectie zijn kenmerkend voor een gewone verkoudheid. Ze ontwikkelen zich meestal binnen 12-72 uur na blootstelling aan het virus.

Meest voorkomende symptomen Rhinovirus:

 • Loopneus
 • Niezen
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Verstopte neus
 • Lichte hoofdpijn
 • Milde koorts (niet altijd aanwezig)
 • Algemeen gevoel van onwel zijn

De symptomen bereiken meestal hun hoogtepunt op dag 2-3 van de infectie en duren gemiddeld 7-10 dagen. Bij sommige mensen, vooral kinderen en ouderen, kunnen de symptomen langer aanhouden.

Complicaties van Rhinovirus-infecties

Hoewel rhinovirus-infecties meestal mild zijn, kunnen ze in sommige gevallen leiden tot complicaties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, astma of COPD. Mogelijke complicaties zijn:

 • Sinusitis
 • Oorontsteking
 • Verergering van astma of COPD
 • Longontsteking (zeldzaam)

Diagnose en behandeling van Rhinovirus-infecties

Diagnose Rhinovirus

In de meeste gevallen wordt de diagnose van een rhinovirus-infectie gesteld op basis van de symptomen. Laboratoriumtests zijn meestal niet nodig, tenzij er vermoeden is van een ernstigere infectie.

Als een test nodig is, kan een arts een van de volgende methoden gebruiken:

 • PCR-test van een neusuitstrijkje
 • Viruskweek
 • Snelle antigeentest

Behandeling Rhinovirus

Er is geen specifieke antivirale behandeling voor rhinovirus-infecties. De behandeling is voornamelijk gericht op het verlichten van symptomen en het ondersteunen van het immuunsysteem. Aanbevolen behandelingen zijn:

 • Rust: Voldoende rust geeft het lichaam de kans om te herstellen.
 • Hydratatie: Drink veel water en warme dranken om gehydrateerd te blijven.
 • Pijnstillers: Paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij pijn en koorts.
 • Neussprays: Zoutoplossing of decongestiva kunnen helpen bij een verstopte neus.
 • Hoestonderdrukkers: Bij een hardnekkige hoest kunnen hoestonderdrukkende middelen verlichting bieden.
 • Vitamine C en zink: Sommige studies suggereren dat deze supplementen de duur van verkoudheid kunnen verkorten.

Het is belangrijk op te merken dat antibiotica niet effectief zijn tegen virale infecties zoals het rhinovirus.

Preventie van Rhinovirus-infecties

Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt zeker voor rhinovirus-infecties. Hier zijn enkele effectieve preventiemaatregelen:

1. Goede hygiëne

Was regelmatig je handen met zeep en water, vooral voor het eten en na contact met mogelijk besmette oppervlakken. Vermijd het aanraken van je gezicht, vooral je neus, mond en ogen. En gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct weg na gebruik.

2. Sociale afstand

Vermijd nauw contact met mensen die verkouden zijn en blijf thuis als je zelf verkouden bent om anderen niet te besmetten. Ga je binnenkort naar een festival? Op deze pagina hebben we een EHBO kit voor festivalbezoekers staan. Daarin vind je informatie over bijvoorbeeld afstand houden van hoor- of zichtbaar zieke mensen, het delen van drinkflessen of bekers en ook over bijvoorbeeld het voorkomen van een festival-SOA.

3. Gezonde levensstijl

Eet een gevarieerd dieet rijk aan groenten en fruit. Beweeg regelmatig om je immuunsysteem te versterken. En krijg voldoende slaap om je lichaam te laten herstellen.

4. Omgevingsfactoren

Houd binnenruimtes goed geventileerd en reinig regelmatig oppervlakken die vaak worden aangeraakt.

Het Rhinovirus en het immuunsysteem

Het immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het bestrijden van rhinovirus-infecties. Wanneer het virus het lichaam binnendringt, reageert het immuunsysteem op verschillende manieren:

 • Aangeboren immuunrespons: Dit is de eerste verdedigingslinie. Cellen in de luchtwegen produceren interferonen en andere ontstekingsstoffen om de virusreplicatie te remmen.
 • Adaptieve immuunrespons: Na enkele dagen produceert het lichaam antilichamen specifiek gericht tegen het rhinovirus. Deze antilichamen helpen bij het opruimen van de infectie en bieden enige bescherming tegen toekomstige infecties met hetzelfde serotype.

Het is belangrijk op te merken dat de immuniteit tegen een specifiek rhinovirus-serotype niet beschermt tegen andere serotypes, wat verklaart waarom mensen meerdere keren per jaar verkouden kunnen worden.

Rhinovirus en vaccinatie

Ondanks jarenlang onderzoek is er nog geen effectief vaccin tegen het rhinovirus ontwikkeld. Dit heeft verschillende redenen. Het grote aantal serotypes maakt het moeilijk om een breed werkend vaccin te ontwikkelen. Omdat het virus snel muteert, kan de effectiviteit van een vaccin beperkt zijn.

De immuniteit na een natuurlijke infectie is vaak kortdurend en serotype-specifiek. Desondanks blijft vaccinonderzoek doorgaan, met name gericht op het ontwikkelen van vaccins die bescherming bieden tegen meerdere serotypes tegelijk.

Het Rhinovirus in de context van andere luchtwegvirussen

Hoewel het rhinovirus de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid is, is het niet het enige virus dat deze symptomen kan veroorzaken. Andere veel voorkomende luchtwegvirussen zijn:

Het is vaak moeilijk om alleen op basis van symptomen te onderscheiden welk virus verantwoordelijk is voor een infectie. Laboratoriumtests kunnen helpen bij het identificeren van het specifieke virus, maar worden in de praktijk zelden uitgevoerd voor milde verkoudheden.

Rhinovirus versus influenza

Hoewel zowel rhinovirus als influenza (griep) luchtweginfecties veroorzaken, zijn er enkele belangrijke verschillen:

 • Ernst van symptomen: Griep veroorzaakt meestal ernstiger symptomen dan een rhinovirus-infectie, waaronder hoge koorts en spierpijn.
 • Seizoensgebondenheid: Rhinovirus-infecties komen het hele jaar door voor, met pieken in de herfst en lente. Griep is meer seizoensgebonden, met pieken in de winter.
 • Complicaties: Griep leidt vaker tot ernstige complicaties, vooral bij risicogroepen.
 • Vaccinatie: Er is een jaarlijks griepvaccin beschikbaar, terwijl er geen vaccin is tegen het rhinovirus.

Conclusie: Het belang van begrip en preventie van Rhinovirus-infecties

Hoewel rhinovirus-infecties vaak als onschuldig worden beschouwd, kunnen ze een aanzienlijke impact hebben op onze gezondheid en productiviteit. Door meer inzicht te krijgen in hoe het virus zich verspreidt en hoe we onszelf kunnen beschermen, kunnen we het aantal infecties verminderen en onze algemene gezondheid verbeteren.

Onderzoekers blijven werken aan nieuwe behandelingen en preventiemethoden voor rhinovirus-infecties. Tot die tijd blijven goede hygiëne, een gezonde levensstijl en het versterken van ons immuunsysteem de beste verdediging tegen dit alomtegenwoordige virus.

Voor meer gedetailleerde informatie over het rhinovirus en andere luchtwegvirussen, kan je de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadplegen. Daar vind je zo’n beetj alles wat je moet weten over het Rhinovirus.

Alles wat je moet weten over het Rhinovirus: hier vind je actuele informatie en wekelijkse updates over de verspreiding van het rhinovirus in Nederland en verdere adviezen voor preventie en behandeling.

— Alles wat je moet weten over het Rhinovirus — Rhinovirus — Griep — Rhinovirus symptomen —

Alles wat je moet weten over het Rhinovirus