Nadat recent het norovirus in Berkel en Rodenrijs en op Goeree-Overflakkee actief was wordt er nu gewaarschuwd voor drinkwater in de Achterhoek dat besmet is met de enterokokken-bacterie. Woon jij in de Achterhoek? Heb jij last, of misschien (nog) niet? Lees dan snel door: Enterokokken in de Achterhoek.

Op deze pagina lees je meer over veelvoorkomende virussen en bacteriën, hoe je ze oploopt en wat je ertegen kan doen.

Hieronder bespreken we de recente ontwikkelingen met betrekking tot de enterokokken-bacterie in het drinkwater in de Achterhoek.

Enterokokken in de Achterhoek

Inwoners van Dinxperlo, Ulft, Terborg, Aalten en Varsseveld in de Achterhoek hebben recent een kookadvies gekregen van drinkwaterbedrijf Vitens. Tijdens routinecontroles werd een lichte besmetting met enterokokken bacteriën geconstateerd in het drinkwaternet van deze regio. Hoewel deze bacteriën over het algemeen geen gevaar vormen voor gezonde personen, neemt Vitens uit voorzorg deze maatregel.

Wat zijn enterokokken?

Enterokokken zijn bacteriën die van nature in de darmen van mensen en dieren voorkomen. De meeste soorten zijn onschadelijk, maar sommige kunnen infecties veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een lichte besmetting met enterokokken in drinkwater vormt daarom een potentieel gezondheidsrisico voor kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en zieken.

Kookadvies als voorzorgsmaatregel

Om elk risico uit te sluiten, adviseert Vitens alle inwoners in het getroffen gebied om kraanwater minimaal 3 minuten te koken voordat ze het gebruiken voor drinken, tandenpoetsen of het bereiden van voedsel. Voor baby’s wordt aangeraden om flessenwater te gebruiken voor de flesvoeding. Douchen en wc-doorspoelen kan gewoon met het kraanwater.

Het kookadvies blijft van kracht totdat nieuwe watermonsters aantonen dat de besmetting volledig is opgeheven. Vitens spoelt ondertussen het leidingnet door en voegt extra chloor toe om de bacteriën te doden.

Drinkwaterkwaliteit onder controle

Vitens benadrukt dat dit soort incidenten zeer zeldzaam zijn. Het bedrijf controleert de kwaliteit van het drinkwater dagelijks op honderden locaties en neemt direct maatregelen bij afwijkingen. De strenge kwaliteitseisen en uitgebreide monitoring waarborgen dat klanten in de Achterhoek en rest van Nederland kunnen vertrouwen op veilig en betrouwbaar drinkwater.

Hoewel een kookadvies voor ongemak kan zorgen, toont deze voorzorgsmaatregel aan dat Vitens de volksgezondheid serieus neemt. Met de juiste acties zal de lichte besmetting snel onder controle zijn en kan iedereen in de Achterhoek weer zorgeloos kraanwater drinken.

Wat te doen bij mogelijke besmetting van de enterokokken-bacterie?

Hoewel enterokokken over het algemeen onschadelijk zijn voor gezonde personen, kunnen ze bij mensen met een verzwakte weerstand wel gezondheidsproblemen veroorzaken. Mocht u vermoeden dat u besmet bent geraakt met deze bacterie, dan is het verstandig de volgende stappen te ondernemen:

Raadpleeg een arts

Neem bij aanhoudende maag- en darmklachten zoals diarree, buikkrampen of koorts contact op met uw huisarts. Zij kunnen beoordelen of er sprake is van een enterokokken-infectie en de juiste behandeling inzetten.

Verhoog hygiëne

Was uw handen regelmatig met zeep om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Zorg ook voor een goede persoonlijke en keukenhygiëne.

Drink voldoende vocht

Bij diarree is het belangrijk voldoende te blijven drinken om uitdroging tegen te gaan. Kies voor schoon gekookt water of andere veilige dranken.

Rust uit

Uw lichaam heeft extra energie nodig om de infectie te bestrijden. Neem voldoende rust en luister naar de signalen van uw lichaam.

Volg behandeling

Indien nodig kan uw arts antibiotica voorschrijven om de infectie aan te pakken. Het is belangrijk deze kuur volledig af te maken.

Voor de meeste gezonde mensen zal een enterokokken-infectie vanzelf overgaan. Maar raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten altijd een medische professional. Ouderen, jonge kinderen, zwangeren en mensen met een verzwakte gezondheid lopen meer risico en moeten extra voorzichtig zijn.

Door snel te handelen, goede hygiëne in acht te nemen en voldoende rust en vochtinname, kunnen de meeste enterokokken-infecties zonder al te veel problemen worden doorstaan.

Maatregelen om enterokokken te bestrijden

Om de besmetting met enterokokken bacteriën aan te pakken, wordt een aantal maatregelen genomen:

Doorspoelen van het leidingnet

Door het waterdistributienetwerk intensief door te spoelen, wordt getracht de bacteriën uit de leidingen te verwijderen. Dit gebeurt door extra water door het systeem te laten stromen.

Toevoegen van extra chloor

Vitens verhoogt tijdelijk de chloorconcentratie in het drinkwater. Chloor doodt bacteriën zoals enterokokken effectief.

Bronnen isoleren en reinigen

Zodra de bron van besmetting is geïdentificeerd, kan deze bron worden geïsoleerd van de rest van het netwerk en grondig reinigen om verdere verspreiding te voorkomen.

Intensieve monitoring

Het bedrijf neemt extra watermonsters af op vele locaties om de verspreiding en concentraties van de bacteriën nauwgezet te volgen. Zo kan tijdig worden ingegrepen.

Technische aanpassingen

Indien nodig kunnen de waterbehandelingsprocessen worden aangepast of tijdelijke technische oplossingen worden geïmplementeerd zoals extra filters om de bacteriën effectiever te verwijderen.

Door deze gecombineerde aanpak van spoelen, desinfecteren, isoleren en monitoren zou de enterokokken besmetting snel onder controle moeten komen. Het kookadvies blijft van kracht totdat nieuwe monsters aantonen dat het drinkwater weer volledig veilig is voor consumptie.

Op de site van het RIVM lees je meer feiten en cijfers over het enterokok. En Vitens houdt je op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot het drinkwater.

— Enterokokken in de Achterhoek — Enterokokken bacterie — drinkwater —

Enterokokken in de Achterhoek