Deze week meldde het RIVM dat een vijfde baby is gestorven aan de gevolgen van kinkhoest. Sinds 1996 is kinkhoest vaker voorgekomen met elke 2 tot 4 jaar een piek. Heeft jouw kind nu kinkhoest? Heerst er nu kinkhoest?

Op deze pagina lees je meer over kinkhoest. Hieronder geven we een update van de huidige situatie van het aantal kinkhoest gevallen.

Kinkhoest in Nederland: Update juni 2024

Hoog aantal meldingen, langzame daling zichtbaar

In de afgelopen twee weken zijn meer dan 1.200 kinkhoestgevallen gemeld, waaronder ongeveer 50 baby’s. Hoewel dit aantal nog steeds hoog is vergeleken met voorgaande jaren, is er een langzame daling zichtbaar in de meeste leeftijdsgroepen. Bij baby’s is deze daling minder duidelijk. Het totaal aantal kinkhoestmeldingen in 2024 staat nu op bijna 13.000, waarvan 596 baby’s.

Kinkhoest Vijfde Baby Gestorven

In juni is het overlijden van een vijfde baby door kinkhoest gemeld bij het RIVM. Eerder dit jaar werden vier baby’s en twee 70-plussers als overleden gemeld.

Ziekenhuisopnames en vaccinatiestatus

Meer dan 50% van de baby’s van 0-5 maanden met kinkhoest werd opgenomen in het ziekenhuis. Voor baby’s van 6-11 maanden was dit bijna 25%. 90% van de gemelde baby’s van 0-2 maanden was niet beschermd door vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap, terwijl 81% van de gemelde baby’s van 3-11 maanden niet (volledig) was gevaccineerd.

Effectiviteit vaccinatie tijdens zwangerschap

Vaccinatie tijdens de zwangerschap biedt 86-93% bescherming tegen kinkhoestinfectie bij baby’s van 0-2 maanden.

Voor meer informatie over kinkhoest en vaccinatie, bezoek de website van het RIVM.

Nivel

Het Nivel merkt in haar rapport op:

  • Het aantal mensen dat voor kinkhoest de huisarts bezoekt was de afgelopen periode hoger dan in voorgaande jaren, ook dan voor de coronapandemie, en hoger dan tijdens de laatste grote kinkhoestuitbraak in 2012. Het RIVM ontvangt ook nog steeds meldingen van patiënten met kinkhoest via de GGD.
  • De huisartsen zien relatief veel jonge kinderen (0-4 jaar) met kinkhoest. In week 25 is het aantal jonge kinderen (0-4 jaar) dat voor kinkhoest bij de huisarts kwam lager dan de weken ervoor en ook lager dan in maart en april.
  • Het aantal kinkhoestpatiënten in de leeftijdsgroep 5-14 jaar is ook gedaald ten opzichte van de vorige week.

— Kinkhoest Vijfde Baby Gestorven — Kinkhoest — Kinkhoest baby — Kinkhoest vaccin

Bron: RIVM en Nivel

Kinkhoest: Vijfde Baby Gestorven