Er geldt een kookadvies voor inwoners van Goor na drinkwaterverontreiniging met enterokokken. Bewoners wordt geadviseerd om drinkwater 3 minuten te koken voor consumptie.

Op deze pagina lees je meer over veelvoorkomende virussen en bacteriën, hoe je ze oploopt en wat je ertegen kan doen.

Hieronder bespreken we de recente verontreiniging van het drinkwater in Goor met enterokokken, de genomen maatregelen en hoe je enterokokkenbesmetting kan voorkomen.

Kookadvies voor Inwoners Goor na Drinkwaterverontreiniging met Enterokokken

Inwoners van Goor en omgeving krijgen het dringende advies om kraanwater eerst drie minuten te koken voordat ze het consumeren. Waterbedrijf Vitens heeft namelijk een lichte verontreiniging met enterokokken aangetroffen in een drinkwaterreservoir in Goor. Deze bacteriën kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals buikgriep en diarree, vooral bij mensen met een verminderde weerstand.

Wat zijn Enterokokken?

Enterokokken zijn bacteriën die van nature overal in het milieu voorkomen, zoals in sloten, plassen en grond. Ze behoren tot de darmflora van mensen en dieren. Hoewel de meeste enterokokken onschadelijk zijn, kunnen sommige stammen infecties veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Getroffen Gebieden en Kookadvies Goor

Het kookadvies geldt voor Goor en omgeving met in ieder geval de volgende postcodes:

  • 7471 (met uitzondering van de wijk Waterhoek, postcode 7471 MA t/m MK)
  • 7472 AA t/m AC
  • 7472 DA t/m DL
  • 7472 EA
  • 7475 TC
  • 7495 RJ en RW
  • 7495 SB, SE, SK, SM en SN

Vitens adviseert om drinkwater dat voor consumptie wordt gebruikt eerst drie minuten te koken. Dit geldt voor water dat direct geconsumeerd wordt, maar ook voor water dat gebruikt wordt voor het zetten van koffie/thee, het maken van limonade, het poetsen van tanden, het spoelen van de mond en het bereiden van maaltijden.

Water dat gebruikt wordt voor douchen, in bad gaan of om de wc door te spoelen hoeft niet eerst gekookt te worden.

Oorzaak van de Verontreiniging

De oorzaak van deze verontreiniging is waarschijnlijk de hoge grondwaterstand. Deze heeft ervoor gezorgd dat er water in enkele winputten is gelopen. De betreffende winputten worden niet meer gebruikt, totdat uit tests blijkt dat het water schoon is.

Eerdere Incidenten met Enterokokken in Drinkwater

Helaas is dit niet de eerste keer dat er enterokokken in het drinkwater worden aangetroffen in Nederland. In 2021 moesten inwoners van Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk hun drinkwater koken vanwege een vergelijkbare verontreiniging. En in 2019 gold er een kookadvies voor delen van Apeldoorn en Deventer na de vondst van enterokokken in het drinkwater.

Recent is ook enterokokken in de Achterhoek geconstateerd, dat was in mei 2024.

Gezondheidsrisico’s en Adviezen

Hoewel de kans klein is, kan het drinken van water met enterokokken leiden tot maag- en darmklachten zoals buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico op ernstigere infecties. Daarom is het van groot belang om het kookadvies op te volgen.

Vitens zal het water zorgvuldig blijven testen en de inwoners op de hoogte houden. Naar verwachting zal het kookadvies tot en met 20 juni van kracht blijven. Mocht u toch klachten krijgen na het drinken van ongekookt water, neem dan contact op met uw huisarts.

Het is verstandig om uw buren te informeren over het kookadvies, aangezien niet alle inwoners direct op de hoogte zijn gebracht door Vitens. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen veilig drinkwater consumeert totdat de verontreiniging is opgelost. Kookadvies voor Inwoners Goor na Drinkwaterverontreiniging met Enterokokken.

Op de website van het RIVM lees je meer over feiten en cijfers van enterokok.

— Kookadvies voor Inwoners Goor na Drinkwaterverontreiniging met Enterokokken — Enterokokken — Kookadvies — Drinkwaterverontreiniging Goor — Enterokokkenbacterie —

Kookadvies voor Inwoners Goor na Drinkwaterverontreiniging met Enterokokken