Het Outbreak Management Team adviseert kinderdagverblijven om broertjes en zusjes van mazelenpatiënten te weren vanwege de toename van besmettingen. Sinds begin 2024 zijn er 64 meldingen geweest volgens het RIVM. Gaat jullie kind naar een kinderdagverblijf? Lees dan snel door.

Op deze pagina lees je meer over mazelen, hoe je de mazelen oploopt en wat je ertegen kan doen. Hieronder bespreken we de recente mazelenuitbraak en het OMT advies omtrent kinderdagverblijven.

Mazelen en kinderdagverblijf

Het RIVM heeft een nieuw Outbreak Management Team (OMT) samengesteld. Het RIVM en OMT adviseren kinderdagverblijven om broertjes en zusjes van kinderen met mazelen te weren totdat de zieke niet meer besmettelijk is. Dit duurt meestal twee weken. Daarnaast moeten kinderdagverblijven groepen zo min mogelijk laten mengen na een besmetting.

Wat is het mazelenvirus?

Mazelen wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus. Symptomen zijn koorts, verkoudheid, hoest en rode vlekjes op de huid. In ernstige gevallen kan het leiden tot long- of hersenontsteking.

Het RIVM benadrukt dat er geen acute situatie is; het betreft een regionale uitbraak, niet een landelijke. Toch is er zorg over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en Europa.

OMT advies mazelen

Er is doorgaans elke tien tot vijftien jaar een mazelenuitbraak in Nederland. Omdat de laatste uitbraak in 2013-2014 was en er nu meerdere meldingen zijn, heeft het OMT advies uitgebracht.

OMT-adviezen om uitbraak mazelen te beperken

Het OMT adviseert om het makkelijker te maken voor kinderen om vaccinaties in te halen, zoals het BMR-vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Ook moeten GGD’s extra BMR-vaccins op voorraad houden om aan de vraag te voldoen.

GGD’s moeten mazelengevallen goed monitoren en kinderdagverblijven waar nodig ondersteunen. Vervroegd vaccineren wordt meestal vermeden, maar kan nuttig zijn voor kinderen met een hoog risico.

Mazelenuitbraken in Europa

Er zijn momenteel mazelenuitbraken in Oostenrijk, Frankrijk en Roemenië. Vooral in Roemenië zijn er veel gevallen en vier doden geregistreerd. In Nederland zijn dit jaar 64 meldingen gedaan.

De meeste meldingen komen van arbeidsmigranten en vanuit Eindhoven en omgeving. Meldingen zijn ook binnengekomen bij de GGD’s Hart voor Brabant, Limburg Noord, regio Utrecht en Zuid-Limburg. Eén besmetting was van een reiziger uit Oost-Europa.

Op RIVM lees je meer over feiten en cijfers van mazelen.

— Mazelen en kinderdagverblijf — Mazelen — OMT advies mazelen —

mazelen en kinderdagverblijf