Er is opnieuw mazelen geconstateerd in Den Haag. De GGD spreekt van een mazelenuitbraak en neemt maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen.

Op deze pagina lees je meer over mazelen, hoe je de mazelen oploopt en wat je ertegen kan doen. Hieronder bespreken we de recente uitbraak van mazelen in Den Haag, de genomen maatregelen en hoe je mazelen kan voorkomen..

Mazelenuitbraak Den Haag

Actuele situatie en maatregelen mazelenuitbraak Den Haag

GGD Haaglanden meldt op 27 juni 2024 een lokale uitbraak van mazelen in de regio Haaglanden. Momenteel zijn er 17 gevallen van mazelen gemeld. De GGD is in contact met de getroffen gezinnen en adviseert leefregels om verdere verspreiding te voorkomen, zoals thuisisolatie en het vermijden van contact met jonge baby’s, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand.

Er zijn zorgen omdat de inwoners van Den Haag stadsdeel Centrum over het algemeen minder geneigd zijn tot vaccineren, wat tot een lagere vaccinatiegraad heeft geleid. Hierdoor neemt het risico op nieuwe besmettingen en zieke kinderen en volwassenen toe.

Bron- en contactonderzoek

Bij elke nieuwe melding voert GGD Haaglanden bron- en contactonderzoek uit. De GGD werkt samen met betrokken scholen en peuterspeelzalen om ouders te informeren. Niet-gevaccineerde contacten krijgen de mogelijkheid zich alsnog te laten vaccineren.

Voor meer informatie over vaccinaties, bezoek de website van het RIVM.

Vaccinatie en preventie

GGD Haaglanden roept inwoners op om hun kinderen te laten vaccineren tegen mazelen. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat duidelijk is of er verdere verspreiding heeft plaatsgevonden. De afdeling infectieziektebestrijding is momenteel druk bezig met deze uitbraak, waardoor de GGD tijdelijk minder bereikbaar is voor vragen over andere infectieziekten.

Contactinformatie

Voor vragen over mazelen is GGD Haaglanden op werkdagen de hele dag bereikbaar. Voor andere infectieziekten kunt u de GGD bereiken van 10:00 uur tot 11:00 uur en van 13:30 uur tot 14:30 uur. U kunt ook per e-mail contact opnemen via infectieziekten@ggdhaaglanden.nl.

Wilt u weten wat u kunt doen als u denkt dat u of uw kind mazelen heeft? Bezoek de website van het RIVM voor antwoorden op veelgestelde vragen, of lees verder op deze pagina.

— Mazelenuitbraak Den Haag — Mazelen — Mazelen Vaccinatie — Mazelen Besmettelijk — Mazelen in Den Haag Stadsdeel Centrum —

Mazelenuitbraak Den Haag