Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd lijden nu aan obesitas, volgens onderzoek gepubliceerd in The Lancet. De verwachte grens van 2030 werd al in 2022 overschreden. Het percentage wereldbevolking met overgewicht blijft ook stijgen.

Overgewicht betekent een teveel aan lichaamsvet, gemeten met de body mass index (BMI). Een score boven 25 duidt op overgewicht, boven 30 op obesitas, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. In Nederland heeft ruim de helft overgewicht, waarvan 15% obesitas. Wereldwijd is het percentage in Amerika en Mexico zelfs 30 tot 40%.

Overgewicht hangt samen met genetische aanleg, microbioom in de darmen, en factoren als stress en slaaptekort. Maar overgewicht ligt dieper dan alleen slechte eetgewoonten en stress of sociale problemen. Zelfs bewust eten blijft lastig door maatschappelijke omgeving.

Obesitas wordt structureel onderschat wordt als oorzaak van gezondheidsproblemen. Preventie én behandeling zijn nodig. Mede daardoor kost obesitas de maatschappij veel geld.

Het RIVM meldt goede resultaten met interventieprogramma’s, maar op lange termijn zijn terugvallen gebruikelijk, vooral door constante verleidingen in de maatschappij. Medicatiegebruik voor afvallen groeit snel, maar roept ook bezorgdheid op

De groei van obesitas bij kinderen is ook zorgwekkend. Gezondere eetgewoonten van jongs af aan, zowel thuis als op school, zijn heel belangrijk hierin.