Een vaccin van Pfizer heeft in een klinische studie het potentieel aangetoond om volwassenen in de leeftijd van 18 tot 59 jaar te beschermen, die een verhoogd risico lopen op ernstige ziekte door het respiratoir syncytieel virus (RSV), zo meldde het bedrijf dinsdag.

Nieuw RSV vaccin

De eerste gegevens suggereren dat Pfizer’s vaccin, bekend als Abrysvo, een veel bredere populatie kan helpen beschermen tegen RSV. De prik is momenteel goedgekeurd in de VS, Europa, Japan en andere landen voor volwassenen van 60 jaar en ouder en aanstaande moeders die bescherming kunnen doorgeven aan hun foetussen.

Er zijn echter wereldwijd nog geen RSV-vaccins goedgekeurd voor jongere, hoogrisicovolle volwassenen.

RSV sterfgevallen

RSV veroorzaakt elk jaar duizenden ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder ouderen en baby’s. Het virus kan ook ernstige ziekte veroorzaken bij jongere volwassenen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggende chronische aandoeningen zoals astma en diabetes.

Bijna 10% van de volwassenen in de VS in de leeftijd van 18 tot 49 jaar heeft een chronische aandoening die hen vatbaar maakt voor ernstige RSV-ziekte, volgens Pfizer. Dat aantal stijgt tot ongeveer 24% voor de leeftijdsgroep van 50 tot 64 jaar.

RSV vaccin Pfizer vs GlaxoSmithKline

De gegevens komen terwijl Pfizer probeert een groter aandeel van de RSV-markt te veroveren na vorig jaar achter te lopen op GlaxoSmithKline. Het RSV-vaccin van GSK voor volwassenen van 60 jaar en ouder boekte vorig jaar een omzet van ongeveer $1,5 miljard. Ondertussen boekte Pfizer’s vaccin in 2023 ongeveer $890 miljoen aan omzet.

Pfizer RSV vaccin goedkeuring

Pfizer zegt van plan te zijn de gegevens in te dienen bij regelgevende instanties en een uitgebreide goedkeuring aan te vragen voor Abrysvo voor personen van 18 jaar en ouder. Het bedrijf heeft geen details verstrekt over het tijdsbestek voor die plannen.

Pfizer is ook van plan de definitieve resultaten van de studie te presenteren op een komend wetenschappelijk congres en ze in te dienen voor publicatie in een peer-reviewed tijdschrift. Pfizer zei dinsdag dat zijn vaccin voldeed aan de belangrijkste doelen voor werkzaamheid en veiligheid van de fase drie studie bij hoogrisicovolle volwassenen van 50 tot 59 jaar.

Pfizer RSV vaccin onderzoeksresultaten

Pfizer bracht specifiek gegevens vrij over een substudie waarin bijna 700 patiënten werden onderzocht die een hoog risico lopen op ernstige RSV vanwege onderliggende medische aandoeningen. Het bedrijf verwacht later dit jaar gegevens vrij te geven over een andere substudie bij ongeveer 200 patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

Een enkele dosis van het vaccin van de farmaceutische fabrikant riep een immuunrespons op tegen RSV A en RSV B, de twee belangrijkste subtypen van het virus, volgens de resultaten.

De immuunrespons was vergelijkbaar met die waargenomen bij volwassenen van 60 jaar en ouder. Eerdere onderzoeken in een laat stadium bij meer dan 30.000 volwassenen in die oudere leeftijdsgroep toonden aan dat Pfizer’s vaccin bescherming tegen RSV behield gedurende twee volledige seizoenen van het virus.

Deelnemers zagen ook een viervoudige toename van hun niveaus van beschermende antilichamen tegen RSV A en RSV B een maand nadat ze het vaccin van Pfizer hadden gekregen in vergelijking met vóór de vaccinatie.

Het bedrijf zei dat patiënten het vaccin goed verdroegen in de studie. Veiligheidsgegevens bij hoogrisicovolle volwassenen van 18 tot 59 jaar waren consistent met de resultaten bij volwassenen van 60 jaar en ouder, voegt Pfizer toe.

— Nieuw RSV vaccin —

Bron: CBNC
Pfizer’s RSV vaccine shows potential to protect high-risk adults ages 18-59, widening possible use

Nieuw RSV vaccin