Het RIVM laat weten dat het aantal mensen met gonorroe in Nederland aanzienlijk is gestegen. In 2023 nam het aantal diagnoses van deze seksueel overdraagbare aandoening met 31% toe ten opzichte van 2022. Heb jij verschillende sekspartners? Vrij jij wel eens zonder condoom? Lees dan snel door.

Op deze pagina lees je meer over de eveneens seksueel overdraagbare aandoening chlamydia, hoe je het oploopt en wat je ertegen kan doen.

Hieronder bespreken we de recente stijging van het aantal gonorroe meldingen en het RIVM advies hieromtrent.

Sterke toename gonorroe

Het RIVM meldt dat het aantal mensen in Nederland met gonorroe sterk toe is genomen. In 2023 steeg het aantal diagnoses van deze seksueel overdraagbare aandoening met 31% in vergelijking met 2022.

Dit betreft mensen die zich lieten testen bij een van de centra seksuele gezondheid (CSG’s) van de GGD. De stijging is het grootst bij vrouwen en heteroseksuele mannen jonger dan 25 jaar, volgens de nieuwe Thermometer Seksuele Gezondheid van het RIVM.

Gonorroe stijging zet door

Het is het tweede jaar op rij dat het aantal jongvolwassenen dat positief testte op gonorroe bij de CSG’s toeneemt. Halverwege 2022 meldde het RIVM al een stijging van gonorroe, toen met 33% in vergelijking met 2021.

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt door een bacterie. Bij mannen kan deze bacterie leiden tot infecties van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen. Bij vrouwen kan de bacterie infecties veroorzaken van de urinebuis, endeldarm, keel, baarmoederhals en eileiders.

Stijging opvallend bij jonge vrouwen en heteroseksuele mannen

In 2023 waren er ruim 13.800 gonorroe-diagnoses bij de CSG’s, een stijging van 31% vergeleken met 2022. Hoewel gonorroe nog steeds het meest voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen, valt vooral de stijging op bij jonge vrouwen en jonge heteroseksuele mannen.

Het betreft voornamelijk mensen met een hoog opleidingsniveau en zonder migratieachtergrond. In 2023 steeg het aantal gonorroe-diagnoses bij vrouwen met 78% ten opzichte van 2022 (van 1.458 naar 2.598) en bij heteroseksuele mannen met 51% (van 666 naar 1.007).

Het gonorroe-vindpercentage (het aantal diagnoses gedeeld door het aantal testen) steeg bij vrouwen van 2,3% naar 4,1%. Bij heteroseksuele mannen ging het percentage van 2,4% naar 3,5%.

Hoe verspreiding van gonorroe voorkomen?

Gonorroe is eenvoudig te voorkomen door het gebruik van een condoom bij seks. Een condoom beschermt ook tegen andere soa’s. Het RIVM raadt mensen met klachten aan zich te laten testen, evenals degenen die risico hebben gelopen, bijvoorbeeld door seks te hebben zonder condoom met iemand die niet getest is of een soa zou kunnen hebben.

Als uit de test blijkt dat iemand gonorroe heeft, kan de infectie snel worden behandeld. Daarnaast is het belangrijk om de sekspartners zo snel mogelijk te informeren, bijvoorbeeld anoniem via de website partnerwaarschuwing.nl, zodat zij zich snel kunnen laten testen en behandelen.

Op RIVM lees je meer over feiten en cijfers van gonorroe.

— Sterke toename gonorroe — Gonorroe — Seksueel overdraagbare aandoeningen —

sterke toename gonorroe