Tijgermuggen verspreiden ziekten in Europa, en niet de minste. Dengue, en ook bijvoorbeeld het Zika virus, worden toegeschreven aan beten van deze Aziatische mug.

Het European Centre for Disease Prevention and Control waarschuwt voor uitbraken van door muggen overgebrachte ziekten. Welke ziekten zijn dat, en hoe kan je jezelf en je geliefden beschermen tegen deze muggen?

Op deze pagina lees je meer over veelvoorkomende virussen en bacteriën, hoe je ze oploopt en wat je ertegen kan doen.

Hieronder bespreken we de invasie van de tijgermuggen in meer dan 13 Europese landen. Deze tijgermuggen verspreiden ziekten in Europa. Waar zijn ze gezien, welke ziektes brengen muggen over, en wat kan je er zelf tegen doen?

Tijgermuggen Verspreiden Ziekten in Europa

Een invasieve soort mug, de Aziatische tijgermug, is inmiddels aangetroffen in 13 EU-landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Spanje en Griekenland. Experts koppelen hun aanwezigheid aan een toename van dengue-koorts in Europa. Klimaatverandering creëert gunstige omstandigheden voor de verspreiding van deze tijgermug, aldus het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Monitoring in Parijs Voor Olympische Spelen

Ook in Parijs, waar de Olympische Spelen eind juli zullen plaatsvinden, worden deze muggen nauwlettend in de gaten gehouden en gevangen. Het ECDC waarschuwt dat internationaal reizen het risico op meer Europese uitbraken zal vergroten.

Mensen wordt geadviseerd om stilstaand water in tuinen of op balkons te verwijderen, insectenwerend middel te gebruiken en ’s nachts klamboes te gebruiken.

Toenemende Dreiging van Muggen in Europa

In de afgelopen twee decennia zijn muggen een groeiende bedreiging geworden in Europa. De Aziatische tijgermug, Aedes albopictus, wordt beschouwd als de meest invasieve muggensoort ter wereld en verspreidt zich nu vanuit Zuid-Europa over het continent.

Volgens het ECDC is deze mug nu gevestigd in onder andere Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje. Daarnaast zijn er meldingen van deze mug in België, Cyprus, Tsjechië, Nederland en Slowakije.

Verspreiding van Ziekten door Tijgermuggen

Tijgermuggen verspreiden ziekten zoals dengue-koorts, chikungunya en Zika-virus, die voorheen voornamelijk in delen van Afrika, Azië en Amerika voorkwamen. Een andere mug, Aedes aegypti, die gele koorts en andere ziekten overbrengt, heeft zich gevestigd op Cyprus. Experts waarschuwen dat deze soort zich mogelijk verder over Europa zal verspreiden, gezien zijn voorkeur voor het bijten van mensen en het vermogen om ziekten over te dragen.

Toenemende Uitbraken van Dengue-koorts

Dengue begint met griepachtige symptomen maar kan ernstig en soms fataal worden. Massale uitbraken nemen de laatste jaren toe. Vorig jaar werden er acht uitbraken met meerdere infecties gemeld in Frankrijk, vier in Italië en twee in Spanje.

De meeste gevallen in Europa zijn geïmporteerd, wat een weerspiegeling is van de internationale beweging van mensen en handel. Het aantal geïmporteerde gevallen steeg vorig jaar tot bijna 5.000.

Lokale Infecties Stijgen

Ook lokaal opgelopen infecties nemen toe: in 2023 werden 130 mensen getroffen, vergeleken met 71 het jaar daarvoor. Het West-Nijlvirus, dat ook door muggen wordt overgedragen, is nu in meer Europese regio’s aanwezig dan ooit tevoren. Een persoon werd begin maart in het zuiden van Spanje geïnfecteerd, wat aantoont hoe klimaatveranderingen een geschikt milieu creëren voor muggen, zelfs al in het vroege voorjaar.

Bescherming tegen Muggenbeten

Mensen wordt geadviseerd om insectenwerende middelen te gebruiken om zichzelf te beschermen tegen muggenbeten. Europa heeft te maken met klimaatverandering, dat gunstigere omstandigheden creëert voor invasieve muggen die zich te verspreiden naar voorheen niet getroffen gebieden. Meer mensen worden geïnfecteerd met ziekten zoals dengue. Zorg daarom voor persoonlijke beschermingsmaatregelen zoals DEET.

Wereldwijde Impact van Dengue

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dengue endemisch in meer dan 100 landen wereldwijd, met meer dan zes miljoen gevallen en 7.000 sterfgevallen vorig jaar. De meeste gevallen komen voor in Bangladesh, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Toekomstige Bedreiging van Malaria

Malaria, de dodelijkste door muggen overgedragen ziekte ter wereld, wordt overgedragen door de beten van geïnfecteerde vrouwelijke anophelesmuggen, die ook in Europa zijn aangetroffen. Er zijn zorgen dat ook het aantal malariagevallen in de toekomst zou kunnen toenemen als de omstandigheden gunstig zijn.

Voor meer informatie over de bestrijding van muggen en de preventie van door muggen overgedragen ziekten, bezoek de website van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding.

Bron: BBC News en ECDC.

— Tijgermuggen Verspreiden Ziekten in Europa — Tijgermug — Malaria — Dengue — Muggen

Tijgermuggen Verspreiden Ziekten in Europa