Bij het RIVM zijn de afgelopen 6 weken 4 meldingen binnengekomen van baby’s die zijn overleden aan kinkhoest. Normaal gesproken overlijden er 1 tot 2 baby’s per jaar aan kinkhoest. In 1963 overleden er voor het laatst meer dan 4 baby’s aan kinkhoest. Toen waren het er zes.

Aantal meldingen kinkhoest stijgt al langer

Het aantal meldingen van kinderen met kinkhoest stijgt al langer. Het RIVM zegt dat het de afgelopen weken ongeveer 200 à 300 meldingen per week krijgt. De stijging is in het hele land zichtbaar. Eerder was de stijging alleen te zien in de bible belt, waar veel ongevaccineerden wonen. Ongeveer 85 procent van de baby’s was niet voldoende beschermd tegen kinkhoest omdat de baby en/of de moeder niet gevaccineerd was. Vaccinatie van zwangeren en pasgeboren baby’s is volgens het RIVM de belangrijkste manier om kinkhoest te voorkomen.

RIVM en GGD

O.a. het RIVM en de GGD, waarschuwen voor de gevolgen van kinkhoest. Omdat de groepsimmuniteit afneemt doordat ouders hun kinderen niet meer volledig laten inenten, neemt het risico op uitbraken toe. Ouders wordt geadviseerd om hun kinderen te beschermen tegen zogenaamde voorkombare ziekten, zoals kinkhoest.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. De hoest kan maanden aanhouden.

Kinkhoest en baby’s

Kinkhoest is gevaarlijk voor baby’s. Er kan een gebrek aan zuurstof ontstaan waardoor er hersenbeschadiging optreedt. Ook stoppen baby’s soms met ademhalen en drinken ze niet meer. Meer dan de helft van de baby’s met kinkhoest wordt in het ziekenhuis opgenomen. In enkele gevallen overlijdt een baby aan kinkhoest.

Vaccinatie kinkhoest

Kinkhoest kan onder meer voorkomen worden met een kinkhoestvaccinatie. Zowel zwangere vrouwen als baby’s kunnen worden ingeënt.

Vaccinatiegraad daalt

In Nederland worden steeds minderbaby’s en peuters ingeënt tegen kinderziektes als polio, mazelen, de bof en rodehond. Het RIVM zegt dat de vaccinatiegraad is gedaald tot onder de 90 procent. Ook epidemiologen zijn bezorgd.