wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal Norovirus meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu Norovirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Norovirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
43 78 76 82
30-mei-2024

Heerst er nu Norovirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Norovirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 43
Twee weken geleden 78
Drie weken geleden 76
Vier weken geleden 82
30-mei-2024
Betreft het aantal Norovirus meldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel Norovirus meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Norovirus meldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Norovirus meldingen stijgt of daalt.

Wat is het Norovirus?

Door het Norovirus kan je een ontsteking van de darmen krijgen. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd.

Wat zijn de symptomen van het Norovirus?

De klachten die bij het Norovirus gepaard gaan kunnen zijn: braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of buikkramp. Het braken is vaak heftig en kan plotseling beginnen. De tijd tussen het moment dat je besmet raakt en ziek wordt is 1 tot 3 dagen.

Besmetting en preventie van het Norovirus

Het Norovirus is erg besmettelijk. Het zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich heeft. De ontlasting kan wel drie weken besmettelijk blijven.

Het Norovirus voorkomen

Er zijn geen inentingen of medicijnen om een norovirusinfectie te voorkomen. Het is niet altijd te voorkomen dat je besmet raakt en ziek wordt.

Hoe vaak komt een Norovirus infectie voor?

Buikgriep door het Norovirus komt in Nederland vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer 500.000 gevallen wordt veroorzaakt door het Norovirus.

Goeree-Overflakkee buikgriep

Nadat het norovirus in Berkel en Rodenrijs op Koningsdag zo'n 900 mensen heeft geveld is het nu...
Ik heb norovirus

Mei 2024

Norovirus