wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal Q-koorts meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld kinkhoest of schurft? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu Q-koorts?

Onderstaande tabel geeft het aantal Q-koorts meldingen weer van dit jaar en de drie jaren daarvoor.

Dit jaar Vorige jaar Twee jaar geleden Drie jaar geleden
2 6 10 7
30-mei-2024

Heerst er nu Q-koorts?

Onderstaande tabel geeft het aantal Q-koorts meldingen weer van dit jaar en de drie jaren daarvoor.

Week Meldingen
Dit jaar 2
Vorige jaar 6
Twee jaar geleden 10
Drie jaar geleden 7
30-mei-2024
Betreft het aantal actuele Q-koorts gevallen zoals gemeld bij de GGD (de cijfers worden maandelijks bijgewerkt). Patiënten met longontsteking worden meestal niet getest op Q-koorts. Daarom is het aantal gemelde patiënten lager dan het werkelijke aantal acute Q-koorts patiënten. Bron: RIVM

Hoeveel Q-koorts meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Q-koorts meldingen per jaar weer. Uit de grafiek blijkt of het aantal Q-koorts meldingen per jaar stijgt of daalt.

Betreft het aantal actuele Q-koorts gevallen zoals gemeld bij de GGD (de cijfers worden maandelijks bijgewerkt). Patiënten met longontsteking worden meestal niet getest op Q-koorts. Daarom is het aantal gemelde patiënten lager dan het werkelijke aantal acute Q-koorts patiënten. Bron: RIVM

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan (zoönose). Schapen, geiten en runderen vormen de belangrijkste bron. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie. De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. Als geiten, schapen of koeien besmet zijn met Q-koorts, kan de bacterie vrijkomen tijdens de geboorte van lammetjes of kalfjes. De huidige kans dat je besmet raakt met de Q-koorts bacterie is klein.

Hoe voorkom je Q-koorts?

Om besmetting met Q-koorts zoveel mogelijk te voorkomen, moeten bedrijven met meer dan 50 melkgeiten of melkschapen hun dieren jaarlijks laten vaccineren tegen Q-koorts. De vaccinatieplicht geldt niet voor vleesschapenbedrijven en voor kleinere bedrijven, behalve wanneer zij een publieksfunctie hebben, zoals kinderboerderijen. Verder moeten locaties met een publieksfunctie hun schapen en geiten tijdens het lammeren afzonderen van het publiek. Een vaccin voor mensen is in Nederland niet beschikbaar.

Wat zijn symptomen van Q-koorts?

Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts krijgt geen klachten. Als mensen wel klachten krijgen van Q-koorts heet dat acute Q-koorts. De klachten lijken vaak op griep. Soms verloopt acute Q-koorts ernstiger. Dan zijn de klachten meestal heftige hoofdpijn, hoge koorts, en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan soms een leverontsteking veroorzaken.

Mannen hebben vaker Q-koorts dan vrouwen. Ook mensen die roken worden vaker ziek.

Ongeveer 20% houdt na acute Q-koorts langere tijd klachten. Ze zijn langdurig vermoeid en hebben vaak andere kenmerkende klachten. Deze ziekte heet Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS).

Soms kan Q-koorts tot een chronische infectie leiden. Dan is er vaak een ontsteking aan een bloedvat of de hartkleppen. Chronische Q-koorts komt meestal voor bij patiënten met een vaataandoening, bij hartkleppatiënten en patiënten met een afweerstoornis. Als zwangere vrouwen Q-koorts krijgen, hebben ze een iets verhoogd risico om later chronische Q-koorts te krijgen.

Besmetting Q-koorts

Q-koorts kun je krijgen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt door besmette geiten, schapen of runderen in de lucht en de omgeving (bijvoorbeeld een weide of hooi). Dit gebeurt vooral tijdens geboortes van lammetjes en kalfjes, of wanneer Q-koorts bij de dieren een miskraam veroorzaakt. In het vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren zitten veel bacteriën.

De bacterie kan goed overleven in de omgeving. Na een lange tijd kan de bacterie nog via inademen een infectie geven bij mensen. De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees. Het drinken van rauwe melk kan ook een bron van besmetting zijn, maar dit komt bijna niet voor.

Ook andere dieren zoals wilde dieren en huisdieren kunnen besmet zijn en de infectie overdragen op mensen. Ook dit komt bijna niet voor.

Mensen die Q-koorts hebben, kunnen andere mensen niet besmetten.

Behandeling Q-koorts

Meestal gaat Q-koorts vanzelf over. Soms krijgt u medicijnen tegen ontstekingen (antibiotica). Bij Q-koorts werkt het beste. Als u zich ziek voelt of pijn heeft kunt u nemen.

Meestal gaat Q-koorts over en bent u na 1 tot 2 weken weer beter. Als u koorts had, kunt u nog wel een tijd moe blijven. Als u 1 keer Q-koorts heeft gehad, kunt u het jarenlang niet meer krijgen.

Soms gaat Q-koorts wel over, maar heeft u na een half jaar nog steeds klachten zoals:

  • erg moe zijn
  • spieren en gewrichten die pijn doen
  • problemen met uw aandacht
Q-koorts
Ik heb Q-koorts

2024