wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal Rhinovirus meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu Rhinovirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Rhinovirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
87 132 119 152
30-mei-2024

Heerst er nu Rhinovirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Rhinovirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 87
Twee weken geleden 132
Drie weken geleden 119
Vier weken geleden 152
30-mei-2024
Betreft het aantal Rhinovirus meldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel Rhinovirus meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Rhinovirus meldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Rhinovirus meldingen stijgt of daalt.

Wat is het Rhino-virus?

Rhinovirussen behoren tot de picornaviridae-familie van virussen, waaronder polovirus en enterovirussen, zoals EV-D68. Rhinovirussen komen vaak voor in de luchtwegen (speeksel, slijm, sputum) en ontlasting van geïnfecteerde mensen. Er wordt aangenomen dat de verspreiding van rhinovirussen gebeurt via gecontamineerde afscheidingen.

Wanneer komt het Rhino-virus het meeste voor?

Infecties komen het meest in de winter en lente voor; je kan echter op elk moment van het jaar besmet raken. Hoewel het gebruikelijk is om binnen 7-10 dagen van een rhinovirusinfectie te herstellen

Is het Rhino-virus gevaarlijk?

De infectie kan bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, astma of ademhalingsaandoeningen leiden tot een ernstiger ziekte, zoals longontsteking. Bij mensen met astma, met name kinderen, worden rhinovirusinfecties ook vaak geassocieerd met opflakkeringen.

Symptomen van het Rhino-virus

Veel voorkomende tekenen en symptomen van Rhinovirussen zijn onder meer:

  • keelpijn
  • loopneus
  • hoesten
  • niezen
  • hoofdpijn
  • waterige ogen
  • spierpijn
  • koorts

Rhinovirussen vindt men bij een besmette persoon in de:

  • oog-, neus- en mondafscheiding (speeksel, slijm, sputum)
  • ontlasting

Besmettelijkheid Rhino-virus

Rhinovirussen zijn vrij stabiel en kunnen een paar uur overleven op levenloze voorwerpen, wat het risico verhoogt dat het virus op uw handen komt en later naar de neus, ogen of mond wordt overgedragen. Het risico op overdracht kan worden verhoogd in scholen of kinderdagverblijven waar een kind met een loopneus afscheidingen overbrengt naar handen, tafels, speelgoed of andere oppervlakken die vervolgens door andere kinderen worden aangeraakt.

Overdracht Rhino-virus

Rhinovirussen worden gemakkelijk verspreid via contact. Het virus wordt verspreid door direct contact met aerosolen die worden geproduceerd wanneer een besmette persoon hoest of niest (afscheiding van de luchtwegen) of door contact met besmette oppervlakken, waar u het virus oppikt via uw handen en nadien uw ogen, neus of mond aanraakt.

Rhinovirus
Ik heb rhinovirus

Mei 2024