wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal Rotavirus meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu Rotavirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Rotavirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
22 28 30 55
30-mei-2024

Heerst er nu Rotavirus?

Onderstaande tabel geeft het aantal Rotavirus meldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 22
Twee weken geleden 28
Drie weken geleden 30
Vier weken geleden 55
30-mei-2024
Betreft het aantal Rotavirus meldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel Rotavirus meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal Rotavirus meldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal Rotavirus meldingen stijgt of daalt.

Wat is het Rotavirus?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waardoor je maag en darmen ontstoken raken. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en hevige waterdunne diarree. Rotavirusinfecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tot twee jaar oud.

Symptomen van het Rotavirus

Niet iedereen die een infectie met het rotavirus heeft, wordt ziek. De eerste keer dat je besmet raakt, heb je meestal wel klachten. Een volgende infectie geeft minder klachten. De klachten beginnen vaak plotseling.

De klachten kunnen zijn:

  • overgeven
  • diarree
  • koorts
  • misselijkheid
  • buikpijn en buikkramp

De klachten duren meestal 4 tot 8 dagen. Soms kan je uitgedroogd raken door de diarree. Als dat gebeurt kan je opgenomen worden in het ziekenhuis.

Besmettelijkheid Rotavirus

Het Rotavirus is erg besmettelijk. Het zit in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt. De ontlasting van iemand is dan besmettelijk. Als je een infectie door rotavirus hebt, kan je anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1-3 dagen. Je bent besmettelijk als je klachten heeft. Dit duurt meestal tot 8 dagen na het begin van de klachten.

Een infectie door rotavirus gaat meestal vanzelf over. Maak je je zorgen over de klachten? Overleg dan met je huisarts.
Laat iemand met een rotavirusinfectie veel drinken. Dit is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Dat is vooral een risico bij jonge kinderen en ouderen.

Voorkomen Rotavirus

Een rotavirusinfectie is te voorkomen met een vaccinatie. In 2024 is rotavirusvaccinatie beschikbaar voor kinderen die vanaf 1 januari 2024 zijn geboren via het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op de hygiëne.

Rotavirus
Ik heb rotavirus

Mei 2024