wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal RS-virusmeldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld griep of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu RS-virus?

Onderstaande tabel geeft het aantal RS-virusmeldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Afgelopen week Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden
4 3 5 8
30-mei-2024

Heerst er nu RS-virus?

Onderstaande tabel geeft het aantal RS-virusmeldingen weer van de afgelopen week en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Afgelopen week 4
Twee weken geleden 3
Drie weken geleden 5
Vier weken geleden 8
30-mei-2024
Betreft het aantal RS-virusmeldingen van de week bij patiënten zoals werd vastgesteld door deelnemende leden van de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie. Bron: RIVM

Hoeveel RS-virusmeldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal RS-virusmeldingen per week weer van de afgelopen week tot en met 21 weken geleden. Uit de grafiek blijkt of het aantal RS meldingen stijgt of daalt.

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een virus dat luchtweginfecties veroorzaakt. Vooral baby’s kunnen heel erg ziek worden van het RS-virus. Zij kunnen benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking krijgen.

RS-virus ziekenhuis

Ongeveer 1 op de 100 kinderen wordt zo ernstig ziek van het RS-virus dat zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Te vroeg geboren kinderen, kinderen met bijvoorbeeld aangeboren hartafwijkingen en kinderen met het syndroom van Down hebben meer risico om ernstig ziek te worden. Maar de meeste kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen waren daarvoor gezond. In Nederland overlijden weinig kinderen aan het RS-virus.

RS-virus en ouderen

Het RS-virus is ook bij ouderen een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Zij kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden.

Soorten RS-virus

Er zijn twee soorten van RS-virus: RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)-A en RSV-B. Deze typen kunnen tegelijk onder de bevolking voorkomen en veroorzaken dezelfde klachten.

Symptomen van RS-virus

De tijd tussen het moment dat je besmet raakt met het virus en het moment dat je ziek wordt is meestal 5 dagen, maar ligt doorgaans tussen de 2 en 8 dagen.

Klachten bij RS-virus

De meest voorkomende klachten zijn:

  • verkouden
  • hoesten

Soms zijn de klachten erger:

  • benauwdheid
  • koorts
  • longontsteking
  • oorontsteking, vooral bij kinderen.

Kan je het RS-virus vaker krijgen?

Ja, je kan het RS-virus vaker krijgen en er ziek van worden. Bij een volgende keer zijn de klachten meestal mild.

Hoe vaak komt het RS-virus voor?

Het RS-virus komt in Nederland vaak voor, vooral in de winter: november t/m maart. Bijna alle kinderen krijgen het virus vóór hun 2e verjaardag. In Nederland gaat naar schatting ongeveer 1 op de 10 kinderen met het RS-virus naar de huisarts. Ongeveer 1 op de 100 baby’s moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Sommige kinderen worden op de intensive care beademd.

Complicaties RS-virus

Bij ouderen en bij mensen met hart- of longaandoeningen neemt de kans op complicaties toe. Zij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. In verzorgings- en verpleeghuizen zorgt het RS-virus wereldwijd regelmatig voor uitbraken.

Hoe krijg je het RS-virus?

Het RS-virus zit in de neus en keel van iemand die het virus heeft. Het RS-virus wordt overdragen door druppeltjes die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. Andere mensen krijgen deze druppeltjes binnen via de neus, ogen of mond. Zo kunnen zij met het virus besmet raken. Iemand met RS-virus kan anderen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is.

Hoe lang is het RS-virus besmettelijk?

Volwassenen zijn ongeveer 5 tot 7 dagen besmettelijk. Bij mensen met een afweerstoornis kan dit veel langer zijn. Kinderen onder de twee jaar zijn ook langer besmettelijk: ongeveer 3 tot 4 weken na de start van de infectie. Borstvoeding helpt om baby’s te beschermen tegen RS-virusinfecties.

Behandeling RS-virus

Meestal gaat een infectie met het RS-virus vanzelf over. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Op de website van Thuisarts staat wat je kunt doen als je kind benauwd is en wanneer het nodig is meteen contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost. Ook staat hier meer informatie voor volwassenen over contact met de huisarts bij een bronchitis en longontsteking. Kinderen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden van het RS-virus kunnen in hun eerste levensjaar een medicijn met antistoffen (palivizumab) krijgen. Dit medicijn wordt met een prik gegeven en werkt meteen. Dit heet passieve vaccinatie.

Nieuw RSV vaccin

Een vaccin van Pfizer heeft in een klinische studie het potentieel aangetoond om volwassenen in de...
Ik heb RS-virus

Mei 2024