wat heerst er nu geeft een helder overzicht van het aantal schurft meldingen en andere griep- en ziektemeldingen in Nederland. Heerst er bijvoorbeeld kinkhoest of corona? Op deze website hebben we het voor je in overzichtelijke tabellen en grafieken weergegeven.

Heerst er nu schurft?

Onderstaande tabel geeft het aantal schurft meldingen weer van twee weken geleden en de drie weken daarvoor.

Twee weken geleden Drie weken geleden Vier weken geleden Vijf weken geleden
536 379 329 466
30-mei-2024

Heerst er nu schurft?

Onderstaande tabel geeft het aantal schurft meldingen weer van twee weken geleden en de drie weken daarvoor.

Week Meldingen
Twee weken geleden 536
Drie weken geleden 379
Vier weken geleden 329
Vijf weken geleden 466
30-mei-2024
Betreft het aantal scabies meldingen/andere aandoening door mijten onder ruim 400 aangesloten praktijken met een totale populatie van ruim 1.7 miljoen. Bron: Nivel

Hoeveel schurft meldingen zijn er nu?

Onderstaande grafiek geeft het totaal aantal schurft meldingen per week in 2024 weer. Uit de grafiek blijkt of het aantal schurft meldingen stijgt of daalt.

Betreft het aantal scabies meldingen/andere aandoening door mijten onder ruim 400 aangesloten praktijken met een totale populatie van ruim 1.7 miljoen. Bron: Nivel

 

Wat is schurft?

Scabiës of schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk. De behandeling van schurft bestaat uit crème of tabletten én hygiënemaatregelen in huis. Schurft komt vooral voor bij jonge mensen tot 25 jaar.

Hoe voorkom je schurft?

Iedereen kan schurft krijgen. Je krijgt de ziekte door langer dan een kwartier huidcontact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding.

Vermijd huidcontact met iemand die besmet is. Ga bijvoorbeeld niet tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van die persoon aantrekken.

Wat zijn symptomen van schurft?

Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk, vooral ’s nachts. Je kunt ook kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen, vooral tussen de vingers, op de polsen en voeten. Als je voor het eerst besmet raakt duurt het twee tot zes weken voordat de jeuk begint. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.

Behandeling schurft

Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts.

De behandeling van schurft staat of valt met een goede diagnose en het tegelijk behandelen van jou, je huisgenoten en nauwe contacten. De behandeling bestaat uit crème of tabletten die je via de huisarts of dermatoloog krijgt. Je kunt nog lang last blijven houden van jeuk. Die zal na de behandeling verminderen, maar kan nog zeker 6 weken aanhouden. Doe het rustig aan en geef de jeuk de tijd om te verdwijnen.

Informeer je huisgenoten en mensen met wie je intensief contact (langer dan 15 minuten) had. Iedereen moet tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben.

Was alle kleding en beddengoed tegelijk op 60 graden. Of stop kleding en beddengoed minimaal 72 uur in een afgesloten plastic zak. De mijt gaat dood na 72 uur zonder menselijk contact.

schurft
Ik heb schurft

Mei 2024